Pelajari Cara Membuat Cupcake anda di sini!

Sunday, November 25, 2012

Cupcake Vanilla Buttercream frosting



Bahan-bahan
Vanilla Cupcakes : 
1 ½ cups all-purpose flour 
1 cup granulated sugar 
1 ½ teaspoons baking powder 
½ teaspoon table salt 
8 tablespoons unsalted butter (1 stick), room temperature 
½ cup sour cream 
1 large egg, room temperature 
2 large egg yolks, room temperature 
1 ½ teaspoons vanilla extract

cara-cara


Panaskan oven 170 c dan sediakan paper cup.
Pukul gula dgn butter hingga kembang
Masukkan telur satu per satu.
Masukkan tepung yang di ayak dengan serbuk penaik dan garam.
Masukkan adunan ke dalan cup cake dan bakar  selama 18 – 20 minit.
Utk frosting
1 ½ cawan butter
¾ cawan susu segar/cair
½ sudu kecil garam
1 sudu vanilla
3 lb. gula icing ( 2.2 lb = 1 kg)
Caranya
Pukul semua bahan bermula dari kelajuan perlahan.
*Jika cuaca panas, tambahkan sedikit lagi icing sugar.
Hiaskan icing sugar mengikut kreativiti anda.

Friday, November 23, 2012

Teknik decorasi cupcake dan kek

Teknik mendekorasi cupcake biasanya menggunakan kaedah memicit (piping method) dianggap yang paling sempoi untuk menghias cupcake anda. Bayangkan, cupcake yang bulat dan montel boleh menjadi sesuatu yang menarik dan tertarik hanya dengan menggunakan alatan dekorasi kek yang ada di pasaran. Terdapat pelbagai jenis nozzle/tips yg pelbagai jenis dan bentuk, khususnya untuk membentuk kelopak bunga, daun, rumput, pokok, bintang, hati dan sebagainya.



Kebiasaan ising yang digunakan untuk membentuk corak atau pattern tersebut biasanya jenis buttercream icing, butter icing dan royal  icing. Selain itu chocolate ganache boleh juga digunakan untuk menghias. Terdapat pelbagai kaedah dalam menghias cupcake/kek dengan menggunakan kaedah ini. Perhatikan video klip di bawah untuk memahami teknik menghias.

Thursday, November 22, 2012

Apa yang perlu untuk membuat asas cupcake?

Sebelum mempelajari teknik menghias dan menggubah cupcake, seharusnya kita mengetahui cara asas membuat cupcake tersebut. Apa yang diperlukan ialah;

1 cwn butter
2 cwn tepung penaik
1 cwn gula
5 biji telur
1 sudu vanilla


Caranya: Asingkan telur putih dari telur kuning. Pukul telur putih hingga naik gebu.ketepikan. pukul butter bersama gula..Dah kembang.Masukkan telur kuning...pukul lagi.Bila dah gebu, masukkan tepung dan pukul pelahan hingga sebati...masukkan putih telur tadi..tebalik..tebalikkan dengan senduk hingga sebati...kemudian bolehlah dimasukkan dalam paper cup. Bakar selama 20 minit suhu 180 darjah. 

kalau nak rasanya pelbagai..bolehlah letak perisa apple, pisang, pandan atau apa-apa perisa yang dipikirkan sesuai.

Selamat mencuba.

Ladybug cupcake


inilah dia ladybug cupcake yang enak dan sering diperkatakan..kanak-kanak sukakannya, bukan hanya teksturnya yang lembut tapi juga bentuknya yang menarik. Anda sukakannya?

Lihat klip video dibawah untuk pelajari teknik membuat cupcake macam ni.







10 Idea menarik untuk Cupcake anda

mmmm, susah nak cari Idea untuk cupcake anda! ..di sini terdapat 10 idea menarik untuk jadikan cupcake anda lebih menarik. Antaranya;

1. Burger cupcake inti daging...

2. Cupcake kayu golf bagi suami yg minat main golf.

3. Cupcake versi iphone 4


4. lego cupecake


5. Logo kereta cupcake

6. Robot cupcake

7. cokie monster cupcake

8. Hello kitty cupcake

9.  Pirate cupcake

10. Cupcake supermario

Buat CupeCake Angry Bird


Hmm..macam mane nak buat cupecake angry bird? ramai yang bertanya..entah mengapa, mungkin kerana Angry bird makin menjadi kegilaan ramai orang diluar sana..terutamanya kanak-kanak dan juga dewasa.

Bagaimana nak buat..?

bahan-bahan untuk cupcake

1 cup (200 grams) granulated white sugar
1 cup (130 grams) all-purpose flour
1/3 cup (35 grams) unsweetened cocoa powder (regular or Dutch-processed)
3/4 teaspoons baking powder
3/4 teaspoon baking soda
1/4 teaspoon salt

1 large egg

1/2 cup mashed ripe bananas (about 1 medium sized banana)
1/2 cup (120 ml) warm water
1/4 cup (60 ml) milk
1/4 cup (60 ml) canola, corn, or vegetable oil
3/4 teaspoon pure vanilla extract

Chocolate Fudge Frosting:
3 ounces (90 grams) unsweetened chocolate, coarsely chopped
1/2 cup (113 grams) unsalted butter, room temperature
1 cup (120 grams) confectioners (powdered or icing) sugar, sifted
1 teaspoon pure vanilla extract


Cara-cara :
Preheat oven to 350 degrees F (180 degrees C) and place rack in the center of the oven. 
Line 12 regular-sized muffin cups with paper liners or spray each cup with a non stick vegetable spray.
In a large bowl whisk together the sugar, flour, cocoa powder, baking powder, baking soda, and salt.
In another large bowl, whisk together the egg, mashed banana, water, milk, oil, and vanilla extract. Add the wet ingredients to the dry ingredients and stir, or whisk, until combined. (The batter is quite thin.) 

Pour or scoop the batter into the muffin cups, about 3/4 full, and bake for about 20 minutes or until a toothpick inserted in the center of a cupcake comes out clean.   

Remove from oven and let cool on a wire rack. Frost with the Chocolate Frosting.

Chocolate Frosting: Melt the chocolate in a heatproof bowl placed over a saucepan of simmering water. Remove from heat and let cool to room temperature. 

In the bowl of your electric mixer, or with a hand mixer, beat the butter until smooth and creamy (about 1 minute). Add the sugar and beat until it is light and fluffy (about 2 minutes). Beat in the vanilla extract. Add the chocolate and beat on low speed until incorporated. Increase the speed to medium-high and beat until frosting is smooth and glossy (about 2 -3 minutes).

Makes 12 regular-sized cupcakes.


kalau tak faham jugak..ikuti video ini.