Hari ini saya akan berkongsi resepi Carrot Cupcake, resepi ini saya perolehi dari food network channel..cupcake carrot amat berkhasiat kerana mengandungi serat yang amat tinggi dan baik untuk kesihatan.
Bahan-bahan untuk cupcakes
1 1/4 cawan tepung serbaguna
1/2 cawan almond - dicincang
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil baking soda
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil serbuk kayu manis (cinnamon)
1/2 sudu kecil ginger
1/4 sudu kecil rempah
1 1/2 cawan carrot - diparut
2/3 cawan minyak sayur
1 cawan gula pasir
3 biji telur
1 sudu kecil perisa vanilla
Bahan-bahan untuk frosting
2 1/2 cawan gula pasir
8 ounces cream cheese - dibiarkan dalam suhu bilik
2 sudu unsalted butter - dibiarkan dalam suhu bilik
1 sudu kecil lemon jus
1/4 extract almond
Cara-cara menyediakannya
1. Panaskan oven pada suhu 250 darjah.
2. Masukkan tepung serbaguna, almond, baking powder, baking soda, garam, serbuk kayu manis, serbuk halia dan rempah kedalam bekas mixer-pukul sehingga sebati.
3. Masukkan carot parut, minyak sayur, gula pasir, telur dan vanilla dalam bekas besar - pukul sehingga ianya sebati.
4. Setelah itu satukan dalam adunan yang pertama - pukul sehingga kedua-dua adunan tadi sebati. sementara itu, boleh susun cawan cupcake dalam bekas (tray) - bakar selama 10-15 minit.
5. Sejukkan terlebih dahulu sebelum - letak frosting
Comments
Post a Comment