Pelajari Cara Membuat Cupcake anda di sini!

Tuesday, February 18, 2014

Resepi Butter Scotch Cupcake Dengan Caramel Frosting


Berikut adalah panduan bagi menghasilkan cupcake Butter Scotch dengan frosting caramel yang enak.

Bahan-bahan untuk cupcake

2 1/3 cawan tepung serbaguna
2 1/2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil garam
1 cawan butter- dibiarkan dalam suhu bilik
1 cawan gula
3 biji telur
2 sudu kecil vanilla
2/3 cawan susu segar
3/4 cawan butterscotch chips - dicincang

Bahan-bahan untuk caramel

1/2 cawan butter
1 cawan - gula perang
1/4 cawan susu
3 1/2 cawan powdered sugar( gula ising )

Cara menyediakan cupcakes

1. Panaskan oven pada suhu 350 darjah. Sediakan cawan cupcake
2. Dalam bekas (saiz sederhana) - masukkan tepung serbaguna, baking powder dan garam - gaul biar sebati.
3 Di dalam bekas mixer - pukul butter selama 30 saat dengan kelajuan sederhana, kemudian masukkan gula
4. Masukkan esen vanilla, adunan tepung dan susu - pukul sehingga adunan tersebut sebati.
5. Selepas itu masukkan butterscotch chip- kacau dengan senduk kayu.

* masukkan adunan yang telah siap ke dalam cawan cupcakes (3/4 bahagian)

Cara Menyediakan Caramel 

1. Panaskan gula dengan menggunakan kuali yg tidak melekat - dengan api yang sederhana - alihkan
2. Kemudian masukkan butter , susu dan gula ising - kacau sehingga sebati.


2 comments:

Eus Milas said...

Telur 3 biji tu, dekat mana saya nak taruk? Telur tu untuk hiasan sahaja ke????!!

Seri Riyans said...

macam mana pula nak bikin cupcakes coklat dan dia punya krim coklat

Post a Comment