Cara buat Vanila Cupcake yang lembut dan Sedap.


Bagi anda yang sukakan cupcake vanilla yang sedap, lembut dan gebu..terdapat beberapa ramuan yang perlu ada dan perlu dimasukkan bagi menjadikan cupcake menjadi lembut dan gebu. Ikuti panduan cupcake vanilla dibawah dengan teliti agar hasilnya yang terbaik.



Bahan -bahan untuk;

Cupcakes

1 2/3 cawan (240g) terpung serbaguna
1 cawan (200g) gula
1/4 sudu teh baking soda
1 sudu teh baking powder
3/4 cawan butter (170g), suhu bilik
3 biji putih telur
3 sudu teh ekstrak vanila
1/2 cawan (120ml) sour cream
1/2 cawan (120ml) susu


Icing

1/2 cawan (115g) butter
1/2 cawan (95g) shortening / lemak sayur..(boleh dapatkan dipasar raya) - jenama nona pun ok gak.
4 cawan (480g) powdered sugar
2-3 sudu (30-45ml) air atau cream

1 sudu teh ekstrak

Cara menyediakan cupcake

1. Panaskan ketuhar kepada 350 darjah.

2. Gaul tepung, gula, baking soda dan serbuk penaik di dalam mangkuk adunan yang besar.

3. Masukkan mentega, putih telur, vanila, sour cream dan susu dan kacau pada kelajuan sederhana hanya sehingga sebati. 

4. Masukkan adunan cupcake 1/3 cawan. Jangan terlalu penuh, nanti melimpah keluar

5. Bakar selama 18-20 minit.

6. Biarkan sejuk seketika.

Cara menyediakan icing

1. Campurkan mentega dan shortening (lemak sayuran) dan kacau sehingga sebati.

2. Tambah 2 cawan gula tepung dan kacau sehingga sebati.

3. Tambah ekstrak vanila dan 1-2 sudu besar air atau krim dan kacau sehingga sebati.

4. Masukkan baki powdered sugar dan kacau sehingga sebati.

5. Tambah sedikit air atau krim sehingga jadi adunan yg diinginkan.

6. Setelah selesai topup cupcakes anda tadi dengan icing.

Comments

Post a Comment