Tart buah-buahan segar



Bahan-bahannya:-


Bahan Tart:

150 gram tepung halus atau tepung gandum

25 gram gula aising

70 gram mentega sejuk

1 biji telur

1/2 sudu teh esen vanilla


Bahan Kastard

1 cawan susu segar

1 1/2 sudu besar tepung kastard

1 1/2 sudu besar gula halus

1 sudu teh esen vanilla

1 sudu besar mentega

sedikit garam

buah strawberry/kiwi/ceri/ oren /dll


Cara penyediaannya;


Terlebih dahulu sediakan tart,

caranya; 

>> masukkan tepung, gula aising dan mentega - gaul 

>> kemudian masukkan esen vanila dan telor - gaul sehingga menjadi doh

>> ambil sedikit doh dan masukkan dan acuan (tekan doh dlm bekas acuan) jangan terlampau tebal.

>> Bakar dalam suhu 180c selama 25 minit


Penyediaan Kastard:

1)    Masukkan semua bahan untuk kastard kecuali mentega dan esen vanila di dalam periuk. Masak di atas api kecil hingga kastard pekat.

2)    Matikan api, masukkan esen vanilla dan mentega. Kacau rata dan ketepikan sebentar.

3)    Buah strawberry, kiwi dak coklat dipotong. Ambil kulit tart dan sudukan kastard hingga penuh.

4)    Kemudian susun buah strawberry dan kiwi di atas kastard. Siap untuk dihidangkan.

Comments